Loading...

Σύμβουλος Σπουδών

Κανονισμός λειτουργίας θεσμού ακαδημαϊκού συμβούλου σπουδών

Ο κανονισμός λειτουργίας θεσμού ακαδημαϊκού συμβούλου του ιδρύματος βασίζεται στην οδηγία του ΦΕΚ 4889/06.11.2020, άρθρο 52, αποτελούμενος από μόνιμα μέλη ΔΕΠ ονομαζόμενα, κατά τον επίσημο κανονισμό αποκαλούμενο ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ αλλά και από τον κανονισμό του ΔΙΠΑΕ περί του Συμβούλου Σπουδών.

  1. Ο Σύμβουλος σπουδών καθοδηγεί και υποστηρίζει τους φοιτητές στα προγράμματα σπουδών τους.
  2. Με απόφαση της Συνέλευσης εκάστου Τμήματος ορίζεται η εκ περιτροπής ανάθεση καθηκόντων συμβούλου σπουδών στα μόνιμα μέλη Δ.Ε.Π. του οικείου Τμήματος, με ετήσια θητεία, η οποία αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους και μπορεί να ανανεώνεται με τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερομένου. Η ανάθεση δύναται να διενεργηθεί ανά φοιτητή, με την αντιστοίχιση του καταλόγου των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος με τον αντίστοιχο κατάλογο των πρωτοετών φοιτητών εκάστου ακαδημαϊκού έτους. (δείτε διαδικασία παρακάτω)

Κατά την ετήσια εγγραφή των φοιτητών και με το πέρας των δηλώσεων μαθημάτων αλλά πριν τις 30/11 ορίζεται η λίστα πρωτοετών, στην οποία προστίθενται και όλοι οι ενεργοί εγγεγραμμένοι φοιτητές του τμήματος. Η συνολική, ταξινομημένη κατ’ αλφαβητικά σειρά (για την διασφάλιση της τυχαιότητας), αυτή λίστα διαιρείται με τον διαθέσιμο αριθμό ΔΕΠ του έτους του τμήματος στους οποίους δίδεται η ανάθεση κάθε υποσυνόλου, κατ’ επιλογήν τους,. Ο ανάθεση του ρόλου Σύμβουλος Σπουδών ενός φοιτητή παραμένει ο ίδιος μέχρι την περάτωση των σπουδών του. Σε περίπτωση απουσίας του Συμβούλου Σπουδών για μεγάλο χρονικό διάστημα (λ.χ. εκπαιδευτική άδεια, πρόβλημα υγείας, συνταξιοδότηση), η Συνέλευση αναθέτει τους φοιτητές του εν λόγω Συμβούλου σε άλλο μέλος ΔΕΠ.

  1. Οι Σύμβουλοι Σπουδών συμβουλεύουν και υποστηρίζουν τους πρωτοετείς φοιτητές με σκοπό να διευκολυνθεί η μετάβασή τους από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενημερώνουν, πληροφορούν και συμβουλεύουν τους φοιτητές σε θέματα των σπουδών τους, καθώς και σε θέματα για την πρόοδο και την επιτυχή ολοκλήρωσή τους.
  2. Τα Μέλη Δ.Ε.Π, Ε.Ε.Π, Ε.ΔΙ.Π, Ε.Τ.Ε.Π και το λοιπό εν γένει εκπαιδευτικό προσωπικό, το διοικητικό προσωπικό, οι Διευθυντές/ριες των Εργαστηρίων, οι Διευθυντές/ριες των Τομέων και οι Πρόεδροι των Τμημάτων, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος συνεργάζονται και υποστηρίζουν τους Συμβούλους Σπουδών στο έργο τους, ενώ λαμβάνουν υπόψη πληροφορίες, παρατηρήσεις, υποδείξεις και αιτήσεις τους, για τυχόν ελλείψεις, δυσλειτουργίες που δημιουργούν προβλήματα στους φοιτητές και τυχόν προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Ο ρόλος των συμβούλων σπουδών περιέχει ειδικότερα τα παρακάτω καθήκοντα:

  • Περιεχόμενο μαθημάτων, συμμετοχή σε εργαστήρια, αξιοποίηση των υποδομών των εργαστηρίων του Τμήματος, τρόπους αξιολόγησης επιδόσεων μαθημάτων, ενθάρρυνση του φοιτητή να συμμετέχει σε προόδους, τεστ, σειρές ασκήσεων, ενισχυτική διδασκαλία με επιπλέον φροντιστήρια κα., που βοηθούν τον φοιτητή να κατανοήσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία τα μαθήματα στα οποία δυσκολεύεται, τρόπους μελέτης, βιβλιογραφία.

Για να εντοπίσετε σε ποιο; είναι ο σύμβουλος σπουδών σας ανατρέξτε στο παρακάτω αρχείο:

Κατάσταση Αντιστοίχισης Φοιτητών με Σύμβουλο Σπουδών 23-24

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ