Δεκέμβριος 2023- Εκπαιδευτική Επίσκεψη φοιτητών στα Πλεκτήρια YarnTex στην Νέα Σάντα, Κιλκίς
Οι φοιτητές του μαθήματος της υφασματολογίας του τρίτου εξαμήνου του Τμήματος με σκοπό την ολοκλήρωση των γνώσεων που έλαβαν μέσα από τα μαθήματα επισκέφτηκαν το Πλεκτήριο της εταιρείας YarnTex στην Νέα Σάντα, Κιλκίς. Η εταιρεία από το 2009 δραστηριοποιείται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας με εξειδίκευση στην κατασκευή και εμπορία πλεκτών υφασμάτων κάθε είδους με 72 πλεκτομηχανές τελευταίας τεχνολογίας όλων των τύπων (κυκλικές : μονόπλακες, δίπλακες, μίνι ζακάρ, ηλεκτρονικές φουλ ζακάρ).
Οι φοιτητές έλαβαν θερμή υποδοχή από την εταιρεία την οποία επιμελήθηκε η απόφοιτος του τμήματος Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων (πρώην ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης) κα Ιακούμπ Μαγδαληνή η οποία διατηρεί πολυετή συνεργασία με την εταιρεία. Αφού κεράστηκαν με μελομακάρονα και ροφήματα για το καλωσόρισμα και γέμισαν δυνάμεις για λεπτομερή ξενάγηση στους χώρους της εταιρείας από τον υπεύθυνο παραγωγής κ. Στέλιο Παπαδόπουλο. Το προσωπικό δεν δίστασε να σταματήσει την παραγωγή της εταιρείας, να αποσυναρμολογήσει τις πλεκτομηχανές για να επιδείξει και να λύσει κάθε τεχνική απορία για την λειτουργία των μηχανών για την κατασκευή του υφάσματος. Έγινε ανάλυση των δειγμάτων υφασμάτων (σύνθεση, σχέδιο, μηχανική συμπεριφορά, υφή κα), ανάλυση της παραγωγικής διαδικασίας και ροής παραγωγής για τα είδη πιστοποιημένα με διάφορα πρότυπα όπως GOTS, Οekotex 100, κα.
Έγινε παρουσίαση της ιχνηλάτησης από το αρχικό στάδιο της παραλαβής νήματος, διασφάλιση ποιότητας, απομόνωση μηχανών για την αποφυγή προσμίξεων, ρύθμιση τάσης τροφοδοσίας νήματος, έλεγχος παραμέτρων κατασκευής πλεκτού υφάσματος και διαχείριση ποιότητας στην παραγωγή μέσα από τον έλεγχο ποιότητας σύμφωνα με τις προδιαγραφές πελατών και προτύπων ποιότητας.
Σημαντικές γνώσεις παρουσιάστηκαν στις μηχανές φούτερ, πετσέτας και ζακάρ αλλά και διαχείρισης αποθήκης και διακίνησης υφασμάτων σε επόμενα στάδια και ακολούθησε δεύτερη επίσκεψη σε φινιριστήριο/βαφείο.
Οι φοιτητές έλαβαν συμβουλές για την σημασία των τεχνικών γνώσεων στον σχεδιασμό από το έμπειρο προσωπικό όπως και από την απόφοιτο του Τμήματος. Καθοριστική ήταν επίσης η συζήτηση αλλά και οι συμβουλές του ιδιοκτήτη κου Γαβριηλίδη που ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας συμπεριλαμβανομένης της ένδυσης και τους τρόπους που οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση τους, ενώ αφέθηκαν προεκτάσεις για μελλοντική συνεργασία με το Τμήμα.
Συνοδοί: Δρ. Καρυπίδης Μ., Επικ.Καθηγητής και κ. Μαρκόπουλος Χ., Προιστ. Γραμματείας Τμήματος ΔΣΕ