Δεκέμβριος 2023- Εκπαιδευτική Επίσκεψη φοιτητών στην Κλωστοϋφαντουργική Βιομηχανία Fieratex στην Νέα Σάντα, Κιλκίς
Οι φοιτητές του μαθήματος της υφασματολογίας του τρίτου εξαμήνου του Τμήματος με σκοπό την ολοκλήρωση των γνώσεων που έλαβαν μέσα από τα μαθήματα επισκέφτηκαν την Βιομηχανία Κλωστοϋφαντουργικών ειδών της εταιρείας Fieratex στην Νέα Σάντα, Κιλκίς.
Η βιομηχανία δραστηριοποιείται στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας αποτελούμενη από τα παρακάτω Τμήματα:
- Τμήμα Πλεκτηρίου με 125 μηχανές σε κλιματιζόμενες διαχωρισμένες αίθουσες, με πλήρη ιχνηλάτηση παραγωγής
- Τμήμα Βαφείου με 55 βαφικές μηχανές για κάθε είδος πλεκτού υφάσματος με πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο συστημάτων παραγωγής (Sedomaster και Colormaster) ενώ η διοχέτευση χημικών και χρωμάτων διανέμονται στις μηχανές από την αυτόματη κουζίνα χρώματος (ColorService) με δυναμικότητα βαφείου έως και 35 τόνοι ημερησίως.
- Τμήμα Φινιριστηρίου με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας σε compactors και ράμες για απλές και ειδικές επεξεργασίες, όπως βελούδο, peach skin, γκαζέ (καψάλισμα), Teflon κτλ.
- Τμήμα Τυπώματος σε Κυλινδρικές μηχανές 12 χρωμάτων για υψηλής ποιότητας υφάσματα και Τύπωμα Inkjet για μικρότερες λεπτομέρειες και εξαιρετικά περίπλοκα σχέδια χωρίς περιορισμό στον αριθμό των χρωμάτων και του ραπόρτου.
- Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας για τον έλεγχο προδιαγραφών σύμφωνα με τις ανάγκες του πελάτη και σύστημα για την διασφάλιση της ποιότητας
- Τμήμα έρευνας και ανάπτυξης μας σε συνεργασία μας με εξωτερικούς σχεδιαστές
Οι φοιτητές έλαβαν θερμή υποδοχή από τον υπεύθυνο παραγωγής κ. Μελισσουργό ο οποίος παραμέρισε τον φόρτο εργασίας του και ξενάγισε βήμα βήμα όλη την βιομηχανία παρουσιάζοντας κάθε σημαντική τεχνική λεπτομέρια σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας του υφάσματος με έμφασση στις υγρές κατεργασίες. Έγινε ανάλυση της παραγωγικής διαδικασίας και ροής παραγωγής με έμφαση στην ιχνηλάτηση από το αρχικό στάδιο της παραλαβής υφάσματος, προετοιμασία κορδονιών για τις ακόλουθες κατεργασίες. Ανάλυση των προκατεργασιών, διαχείριση χημικών, προστασία περιβάλλοντος και διαχείριση των αποβλήτων. Αναλύθηκε η βαφή και οι όπως επίσης το στάδιο τυπώματος και οι μετα-κατεργασίες σταθεροποίησης του υφάσματος από διάφορες μηχανές παραγωγής. Τονίστηκε η διασφάλιση και διαχείριση ποιότητας στην παραγωγή μέσα από τον έλεγχο ποιότητας σύμφωνα με τις προδιαγραφές πελατών και προτύπων ποιότητας.
Οι φοιτητές έλαβαν πολύτιμες συμβουλές για την σημασία των τεχνικών γνώσεων στον σχεδιασμό από το έμπειρο προσωπικό και ήρθαν σε άμεση επαφή με το περιβάλλον της βιομηχανίας, ενώ αφέθηκαν προεκτάσεις για μελλοντική συνεργασία της με το Τμήμα.
Συνοδοί: Δρ. Καρυπίδης Μ., Επικ.Καθηγητής και κ. Μαρκόπουλος Χ., Προιστ. Γραμματείας Τμήματος ΔΣΕ