Wear is Art?
Θεσσαλονίκη, Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), Ιανουάριος 2019, σε σύμπραξη με τη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
Μία Έκθεση/Εγκατάσταση των τελειοφοίτων του τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
Σε μία προσπάθεια προσέγγισης του Ενδύματος ως προϊόν πολιτισμού, μελετήσαμε τις σύγχρονες φωνές που θέλουν το Ένδυμα να διαχωρίζεται από τη Μόδα και ν’ αποτελεί αποτύπωμα κληρονομιάς, στάση ζωής, έναν προσωπικό τόπο & ταξίδι αναζήτησης, φορτισμένο από πεποιθήσεις και συναισθήματα μέσα από μια ανάγκη μιας πιο προσωπικής έκφρασης. Το Ένδυμα γίνεται πολύτιμο, όταν του συμπεριφερόμαστε ως τέτοιο. Ως ένα προϊόν τέχνης και σπουδαίας τεχνικής, ως αποτύπωμα προσωπικής διαδρομής.
Η Τέχνη και οι εκπρόσωποί της αποτελούν για τη συγκεκριμένη διαδικασία το πεδίο μελέτης και προσπάθειας κατανόησης, ώστε το Ένδυμα που θα προκύψει να συνδεθεί με το ύφος και τις τεχνικές που αναδείχθηκαν από Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες. Οι φοιτητές δεν εμπνέονται απλά από πίνακες, γλυπτά, χρώμα, τεχνική, σχήματα. Επιχειρούν να κατανοήσουν διαδρομές του έργου Ελλήνων εικαστικών και να μεταφέρουν αυτή την έμπνευσή τους σε ένα Ένδυμα, το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φέρει ένα προσωπικό αποτύπωμα. Αυτό του δημιουργού του, σχεδιαστή, μέσα από τον προσωπικό του «διάλογο» με τον καλλιτέχνη, ζωγράφο ή γλύπτη.
Το ρούχο αποσκευή, σπίτι, μνήμη, σώμα σε έκθεση, σώμα πληγωμένο, σχέδιο που μετουσιώνεται στο υλικό του και οριοθετείται στις γραμμές του. Υπόκειται σε επεξεργασίες, σκίζεται, βάφεται, καίγεται, ξηλώνεται, τρυπιέται και μοντάρεται, αλλά και στολίζεται, μορφοποιείται σε αυτάρεσκες καμπύλες. Μια αναμέτρηση της ύλης με την Τέχνη, του σώματος με την Ψυχή.
Από το φελτ και την τεχνική πιληματοποίησης του μαλλιού, το νήμα και την ύφανση του σε αυτοσχέδιο αργαλειό, την τεχνική του κολάζ, το γκράφιτι, το 3D και το black light, οι σχεδιαστές επιστρατεύουν παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές προκειμένου να καταθέσουν την αισθητική και την άποψή τους ταυτόχρονα, όπως προέκυψε από την συνομιλία τους με τον καλλιτέχνη που επέλεξαν. Τα ρούχα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στο τμήμα ΣΤΕ-Κιλκίς, στο πλαίσιο του μαθήματος «Σεμινάριο Δημιουργίας Ενδύματος», στο 7ο εξάμηνο σπουδών.
Επιμέλεια Έκθεσης/concept: ομάδα PieTa (Ελευθερία Στόικου, Βενετία Κουτσού).
Συμμετέχουν οι τελειόφοιτοι Σχεδιαστές:
Βιολέττα Παπαγιαννίδου, Γεωργία Καραγιαννάκη, Γεωργία Τολιοπούλου, Γιώτα Φιλημέγκα, Ειρήνη Μαμούκαρη, Ελένη Οικονομίδου, Έλλη Κοντόζογλου, Ιωάννα Ανδρεανίδου, Κρίστυ Θυμιούδη, Λεμονιά Χαχοπούλου, Μαρία Κιοσσέ, Χριστάγγελος Γεωργαντέλης.